Начин на приготвяне
Освен в кулинарията чубрицата има приложение и в народната медицина. Тази запарка помага при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.
Освен това има положителен ефект и при стомашно-чревни заболявания (стимулира стомашната и чревна дейност) като болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие.
Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни исърдечни болести.
Аз приготвям запарката, като слагам водата в чайника и след като заври, начупвам чубриката. След като поври около 5 мин, го дърпам от огъня и го пресипвам в чаша, покривам с чинийка да се задуши и да изстине.
Съдържанието го разпределям на 3-4 приема за през целия ден.