Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Шкембе чорба с телешко шкембе

Шкембе чорба с телешко шкембе

ЕленаЕлена
Новак
3425145
Шкембе чорба с телешко шкембе
Снимка: Елена
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Много може да се спори коя е оригиналната рецепта за шкембе чорба, но безспорно е, че тази е много вкусна"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 800 г
  • прясно мляко - 800 г
  • краве масло - 80 г
  • червен пипер - 5 ч.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • черен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол - 6 ч.л.
  • чесън
  • оцет
  • лют червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме шкембето и го поставяме в тенджера под налягане в 2-3 литра вода. Варим го 30-40 минути. Може да използваме и бланширано шкембе, за да си спастим варенето.

След като шкембето е готово, го нарязваме на парчета. Поставяме в тенджера 3 литра вода и я кипваме на котлона. Добавяме към нея горещото прясно мляко, солта и черния пипер.

В тиган сгорещяваме маслото, добавяме червения пипер и брашното и запържваме 1-2 минути, след което добавяме няколко лъжици от бульона и бъркаме, докато се получи еднородна смес.

Изсипваме запръжката в бульона, добавяме шкембето и варим чорбата няколко минути.

Сервираме шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета, и с лютия червен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
510
40
30
20
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е супер! Аз лично не изхвърлям бульона от шкембето. Пропорциите на всички подправки са точни, за да стане вкусна шкембе чорба!
23.10.2024 20:15
niki
niki
И това ако е шкембе. Тенджерата под налягане не дава на шкембето да даде целия си аромат. Топла вода? Вие сериозно ли мислите, че това е вкусно? А бульона къде отиде. Тази „рецепта“ даже единица ѝ е много. Гадост.
21.01.2024 19:26
4
3
Анонимен
Анонимен
Брашно на шкембе чорба това е абсурдно!
08.10.2023 20:16
4
6
Анонимен
Анонимен
това не е шкембе чорба.Мнооого сте далече от истината.
28.09.2023 18:36
7
2
Анонимен
Анонимен
Всъщност за да стане хубава чорбата, не е достатъчен бульона от шкембето, а си трябва истински бульон от кокали. Така описаната рецепта ще е някаква омита ресторанстка чорба с послевкус на прясно мляко.
13.06.2023 11:26
17
3
Анонимен
Анонимен
ЗАЩО , ИЗПОЛЗВАТЕ ГОРЕЩА ВОДА , А НЕ БУЛЬОНА ОТ СВАРЕНОТО ШКЕМБЕ ? БЕЗ БУЛЬОНА , ЧОРБАТА Е - " НИКАКВА " !!!!!
20.10.2022 12:33
35
Анонимен
Анонимен
И яйчени жълтъци
18.10.2022 21:50
1
6
1
Покажи всички подкоментари