Начин на приготвяне
Отварата се използва за лечение на язви на стомаха, гастрит, колит, атония на дебелото черво, при запек, за подобряване на храносмилането и апетита, грип, при полова слабост, при болки в стомаха и червата, при пясък в жлъчния мехур.
Билката има горчив вкус, но има бързо облекчаващо действие.
В 500 мл вряща вода се пускат две пълни супени лъжици от билката - цветове и стъбла /стръкове/.
Оставя се да поври две-три минути, отстранява се от котлона и се похлупва за 30 минути.
Прецежда се и се пие 100 мл 3-4 пъти на ден преди хранене.
Има също и богато външно приложение: промивка при бяло течение у жените, хемороиди, компреси и промивки при младежки пъпки, при екземи, при рани, възпаления при конюнктивити.
Запарката за външно приложение се приготвя от 4 чаени лъжички билка и 200 г кипяща вода.
Отварата от бяло подъбиче при проблеми със стомашно-чревния тракт е много полезна.