Начин на приготвяне
Чаят от царевична свила помага при заболявания на бъбреците и пикочните пътища, при възпаление на пикочния мехур (цистит), при нощно напикаване, засилва кръвта, подобрява кръвообращението и функцията на черния дроб.
За да бъде лечебна, царевичната свила трябва да се отреже преди опрашването. Тя се суши на сянка при умерена температура.
Царевичната свила се събира, когато царевицата е млада (млечна). Зряла, суха и тъмна царевична свила е напълно безполезна и няма никакви лечебни свойства.
Една шепа добре изсушена царевична свила се залива с литър гореща (но не вряла) вода, похлупва се и се оставя за 30 минути и се прецежда.
Приема се по една чаена чаша топъл и неподсладен чай на всеки 2-3 часа. Ако вкусът на чая не ви харесва, можете го да подобрите чрез добавяне на сок от лимон.
Ако имате по-силно изразени оплаквания, чаят може да се пие в по-големи количества, например когато ожаднеете вместо вода.
Имайте предвид, че след 24 часов прием на този чай може няколко пъти да се увеличи количеството на отделената урина без вредни последици, което е особено важно при заболявания, където натрупването на течности действа неблагоприятно на целия организъм.
Не се препоръчва приемът на чая при бременност и кърмене.