Домашна Софийска Баница

03/03/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф880498208
"Помните и онази Софийска баница, за която се редяхме на опашка да я опитаме - ето същата, но вече вкъщи "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо28 144
  • Преглеждания за месеца159
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 250 г за намазване
  • плънка
  • яйца - 3 бр.
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцето в голяма купа, добавете солта, олиото и топлата вода, разбъркайте добре. Добавяйте пресятото брашно на етапи и бъркайте, след като това стане невъзможно с ръце, замесете меко и нелепящо се по пръстите тесто.

Разделете тестото на 3 еднакви топки и ги завийте за 30 минути, да престоят така.

Разтопете маслото, а отделно смесете разбитите яйца и натрошеното сирене. Разточете с точилка едно от топчетата на тънка кора, намажете я обилно с масло и я завийте на плик (събирате срещуположните краища към средата на кората). Така процедирате и с останалите 2 топчета.

Започвате второ разточване на корите, доколкото можете, нищо че ще стане малко парцалив листът, отново намажете с масло, а върху него равномерно разпределете 1/3 от плънката.
stu
Важно е да има навсякъде от плънката, не бива да остава само тесто.

Навийте листа на рехаво руло и навийте в средата на тавата, отново рехаво. Така процедирате и с останалите два плика, които навивате около първото руло.

Отгоре намажете с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до зачервяване.

Извадете баницата от фурната и полейте чрез напръскване със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути да омекне.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар