Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Домашна Софийска Баница

Домашна Софийска Баница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Домашна Софийска Баница4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Помните и онази Софийска баница, за която се редяхме на опашка да я опитаме - ето същата, но вече вкъщи"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 250 г за намазване
  • плънка
  • яйца - 3 бр.
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцето в голяма купа, добавете солта, олиото и топлата вода, разбъркайте добре. Добавяйте пресятото брашно на етапи и бъркайте, след като това стане невъзможно с ръце, замесете меко и нелепящо се по пръстите тесто.

Разделете тестото на 3 еднакви топки и ги завийте за 30 минути, да престоят така.

Разтопете маслото, а отделно смесете разбитите яйца и натрошеното сирене. Разточете с точилка едно от топчетата на тънка кора, намажете я обилно с масло и я завийте на плик (събирате срещуположните краища към средата на кората). Така процедирате и с останалите 2 топчета.

Започвате второ разточване на корите, доколкото можете, нищо че ще стане малко парцалив листът, отново намажете с масло, а върху него равномерно разпределете 1/3 от плънката.

stu

Важно е да има навсякъде от плънката, не бива да остава само тесто.

Навийте листа на рехаво руло и навийте в средата на тавата, отново рехаво. Така процедирате и с останалите два плика, които навивате около първото руло.

Отгоре намажете с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до зачервяване.

Извадете баницата от фурната и полейте чрез напръскване със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути да омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
56
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Виктория Бурова
Виктория Бурова
Изглежда добре
05.11.2020 19:37
1