Начин на приготвяне
Чукнете яйцето в голяма купа, добавете солта, олиото и топлата вода, разбъркайте добре. Добавяйте пресятото брашно на етапи и бъркайте, след като това стане невъзможно с ръце, замесете меко и нелепящо се по пръстите тесто.
Разделете тестото на 3 еднакви топки и ги завийте за 30 минути, да престоят така.
Разтопете маслото, а отделно смесете разбитите яйца и натрошеното сирене. Разточете с точилка едно от топчетата на тънка кора, намажете я обилно с масло и я завийте на плик (събирате срещуположните краища към средата на кората). Така процедирате и с останалите 2 топчета.
Започвате второ разточване на корите, доколкото можете, нищо че ще стане малко парцалив листът, отново намажете с масло, а върху него равномерно разпределете 1/3 от плънката.
stu
Важно е да има навсякъде от плънката, не бива да остава само тесто.
Навийте листа на рехаво руло и навийте в средата на тавата, отново рехаво. Така процедирате и с останалите два плика, които навивате около първото руло.
Отгоре намажете с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до зачервяване.
Извадете баницата от фурната и полейте чрез напръскване със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути да омекне.
Коментари