Начин на приготвяне
Прясното мляко и водата се затоплят и в тях се разтваря маята, захарта и брашното. Разбъркват се и се оставят за 20 минути, да се активира маята.
В купа се разбиват яйцата, киселото мляко, оцета, солта, олиото и активираната смес с маята.
Предварително пресятото брашно се добавя постепенно, до получаване на меко, пухкаво тесто.
Намазва се с олио и се покрива с кърпа. Оставя се за около 1 час, докато се удвои обема.
Разделя се на 5 топки и се разточва тънка кора, намазва се с разтопено масло, поръсва се натрошено сирене и се навива на руло.
В намаслена тава с диаметър 32 см се подреждат всички кори за домашната точена баница.
Отгоре се намазват с разтопено масло. Оставя се за 20 минути да втаса, след което се намазва с разбития жълтък с прясното мляко.
Поръсва се с витата баница микс от семена.
Пече се домашна точена баница с мая на 170°C до готовност.
Коментари