Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Кръстачки от румънски преселници в Добруджа

Кръстачки от румънски преселници в Добруджа

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Кръстачки от румънски преселници в Добруджа5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
7
"Направете място на трапезата си за тези невероятни Кръстачки от румънски преселници в Добруджа"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 300 мл
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500/600 г
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в дълбока купа или тава.

Правим кладенче в брашното и слагаме в него солта, оцета и олиото.

Наливайки постепенно от водата замесваме по-твърдо тесто.

Разделяме го на 6-7 топки, които покриваме с шапка от брашно и ги оставяме, завити с кърпа, да си починат (да се отпуснат) най-малко 20 минути.

Всяка топка се разточва на кора при непрекъснато ръсене на брашно, за да не залепва по точилката. В средата ѝ се слага натрошено сирене и се сгъва на плик. Вземаме два срещуположни края и ги прегъваме, после другите два края. Става квадратен плик, който е затворен от всички краища. Размера на плика съобразяваме с големината на съда, в който ще ги печем или пържим.

Така приготвените кръстачки баба ми ги печеше направо на туча на печката. Поради липса на такава, аз ги пържа в тефлонов тиган със съвсем малко олио.

Но...вкусът е различен - мазнички са и не така хрупкави като бабините! Но пък винаги ще ми напомнят за баба ми, преселничка от Румънско, бяха част от менюто на всички преселници! Ще ми напомнят и за зимите, ама истинските зими с големи снежни покривки, когато и предимно се правеха кръстачките, защото печките постоянно бумтяха, а на нас постоянно ни се ядеше нещо - ами не е шега работа, да се бориш по цял ден със снега! ;)

***Откакто имам чугунен тиган, пека кръстачките върху него. Загрявам го много добре и не го мажа с нищо, преди да ги поставя. И ето че успях да ги докарам на вкус като бабините - благодаря ти, бабо, за вкусната рецепта, която с трепет ще предам на децата си!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: