Начин на приготвяне
Скумриите се почистват и измиват. Изцеждат се в гевгир, обезкостяват се, нарязват се на парчета и се подправят със сока на един лимон, черен пипер и няколко щипки сол. Морковите се обелват и нарязват на ситни кубчета.
Лукът и спанакът се почистват, измиват и нарязват на дребно, чесънът се скълцва на ситно, доматите се обелват и нарязват на кубчета. Оризът се почиства, измива и изцежда от водата.
В тиган в олиото запържваме лука, едната скилидка чесън, постепенно добавяме морковите и спанака.
Задушаваме, докато зеленчуците омекнат, добавя се оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.
Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 3 кафени чаши вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне. Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус, изсипва се в намазана с олио тавичка.
Правят се гнезда в сместа и се слагат в тях парчетата скумрия, отгоре се поръсва всяко парче с малко олио.
Пече се в долната част на предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса до готовност на печената риба. Сервира със ситно накълцан копър.
Скумрията с Ориз на Фурна е много вкусна.
Освен с класическата скумрия с ориз, скумрията е много вкусна и с доматен сос - опитайте и няма да съжалявате.