Начин на приготвяне
Изсипете пакетчетата желатин в студена вода и изчакайте 20 минути, докато набъбне.
В малка касерола загрейте виното и захарта, бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Оставете настрани да се охлади.
Набъбналият желатин (прилича на грис халва) се загрява на водна баня на слаб котлон, като се внимава да не кипне.
Като желатинът е готов и стане на прозрачен сироп, се смесва с бялото вино и хубаво се разбърква.
Бананите се обелват и нарязват на кръгчета. Подреждат се в леко навлажнени подходящи купички или чашки и желатиновата смес се налива в тях. Покриват се с фолио за свежо съхранение и се прибират в хладилника до стягането на желатина.
При изваждането на желето от купичките в десертни чинийки, купичката се поставя за кратко в гореща вода - желето се отпуска от затоплените стени и веднага се отлепва.
Ако се е захванало здраво към съда - просто вземете малък остър нож, намокрете го и минете с него стените на съда. След това обърнете чашката или купичката върху чинийката.
Желето от банани се поднася декорирано с листенца градински чай.