Лютеница без Пържене

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
353
2k
975
1k
2
14/03/2018
"Любима рецепта за домашна лютеница без никакво пържене "
Приготвяне120 мин.
Готвене120 мин.
Общо240 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 678
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества
Лютеница

Начин на приготвяне

Чушките и патладжанът се пекат и обелват и заедно с почистените моркови, лук и чесън се смилат с месомелачка или ел. машинка за мелене.

Доматите се смилат, прецеждат се през ситна марля и полученото пюре се изсипва в подходяща голяма тава или широка тенджера и се слага да се вари на умерен огън при често разбъркване.

Щом доматеното пюре започне да се сгъстява, към него се добавят олиото и останалите смлени зеленчуци и се бърка непрекъснато до получаването на не много гъста смес (около 1 час). След като сместа е започнала да се сгъстява, се добавят солта, захарта, черният пипер, кимионът и ситно нарязан магданоз. Вари се още 10-15 мин. при непрекъснато разбъркване и се маха от огъня.

Предварително се измиват и подсушават бурканите, в които ще се пълни лютеницата (около 25-30 бурканчета). Щом лютеницата изстине, се пълни в бурканчетата с помощта на лъжица, затварят се добре бурканите и се нареждат в съд/казан, в който ще могат да се варят.

След като сме наредили пълните бурканчета, се налива вода в съда, толкова, че да минава над капачките. Слагаме съда на огъня и щом водата в казана/ съда заври, лютеницата е готова.

Маха се от огъня, оставят се да изстинат бурканите и след това са готови.

Дълбока емайлирана тенджера 12 л. с декор-10%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока емайлирана тенджера 12 л. с декор
42.00 лв.
38.00 лв.
Виж ››

Ако ви предстои готвене за някакво събитие, не се тревожете, защото емайлираната тенджера от 12 л ще ви се притече на помощ. Тенджерата има красива декорация и капак за удобно съхранение на храната.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар