Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Рачел»Рачел с карамелизирана захар

Рачел с карамелизирана захар

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Рачел с карамелизирана захар1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • тиква - 10 кг (цигулка, добре узряла)
  • ванилия - 6 бр. прахчета
  • захар - 7 кг
  • глюкоза - 2 кг
  • вода - 3 литра
  • лимонов сок - от ½ - 1 лимон
  • индрише - няколко клончета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тиквите на едри парчета, разполовете ги и след това ги нарежете на триъгълници. Направете варова вода от 900 г вар и 20 литра вода. Тиквата трябва да престои в разтвора 3-4 часа, а след това се измива много добре с няколко води.

Карамелизирайте половината от захарта. Залейте получения карамел с водата, разбърквайте от време на време докато се разтопи. Сложете на котлона тенджерата и щом заври, добавете отцедената от водата тиква. Поръсете с останалата захар и варете на силен огън. Пяната, образуваща се при варенето, се обира.

Щом тиквата се свари, а сиропът вече придобие нужната гъстота, прибавете лимоновия сок и глюкозата. Оставете сместа да ври още 1-2 минути. В края на варенето добавете ванилията и индришето.

Наредете парчетата тиква в буркани и залейте със сиропа. Затворете бурканите и обърнете с капачките надолу. Топлината ще помогне за херметизирането на капачките.

Източник: mycookingbookblog

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: