Начин на приготвяне
Джинджифилът е особено полезен както сух, така и пресен. Разбира се, вторият вариант е по-вкусен, но невинаги в магазина го намираме, а и не можем да го съхраняваме прекалено дълго. Ако и Вие като мен обичате да се запасявате с пикантния корен, но съжалявате, когато се налага да го хвърлите, тази лесна рецепта за съхранение на джинджифила е за Вас.
Първо изберете хубави, гладки (без петна или наранявания) корени.
Отчупете израстъците от всеки корен за улеснение при беленето. Обелете парчетата с обикновена белачка за картофи. Ако е необходимо (или за всеки случай), след това измийте и подсушете добре джинджифилчетата. Важно е да са добре изсушени след миенето, за да не Ви се плъзгат в ръцете много, тъй като джинджифилът и така пуска доста сок.
След това рендосвате всичко и следва предпоследният етап - тук избирате дали ще махнете или оставите сока, който джинджифилът е пуснал. Аз отцеждам и ползвам само плода за замразяване, а сока запазвам за дресинг към салата за същия или най-много за следващия ден - придава особено екзотичен вкус и на най-обикновената салата.
Настърганият джинджифил се разпределя във формички за лед като го натъпквате във всяко кубче според дозата, която смятате да ползвате за едно готвене. У нас много обичаме характерния му леко пикантен вкус и слагам повечко от него в яденето, та ползвам пластмасова кора от 10 яйца и това количество (500 г. корени) пасва точно за тези 10 добре натъпкани полуформички от кората. За нормални дози за едно готвене препоръчвам да ползвате формички за лед, като според големината им ще са ви нужни около 2 тарелки (по 10-12 кубчета).
Покривате формичката с фолио (или в найлоново пликче), за да не се получи т.нар. студено изгаряне, което ще отнеме качествата на плода, и прибирате във фризера за една нощ.
На следващия ден готовите кубчета (или полукръгчета) изсипвате във вакуумен плик и можете да съхранявате около 8-12 месеца. При нужда вадите по едно кубче (или колкото Ви е необходимо), а другото се вакуумира отново добре и се прибира, като е желателно да не се добавя в последните минути на готвенето, за да може джинджифилът да се разтвори хубаво в гозбата.
Приятно приготвяне!