Начин на приготвяне
За тази туршия се използват напълно развити чеснови глави в млечна зрелост. Те се почистват от брадички и обвивните листа, накисват се за 15-20 минути във вода, след което се измиват.
Почистените и измити глави чесън се нареждат в буркани и се заливат с преварена, прецедена изстинала саламура.
За 10 кг почистени чеснови глави се приготвя саламура от 6 л вода, 300 г сол и 300 мл оцет.
За подобряване на вкуса на туршията на дъното и най-отгоре в съда се поставя копър - 100 г копър (стъбла и съцветия) на 10 кг чеснови глави.
През време на ферментацията и съхраняването, ако е необходимо, към туршията се долива саламура (20 г сол и 20 мл оцет на 1л вода).
При температура 18-20 градуса ферментацията продължава от 10 до 14 дни.
Готовата туршия се съхранява в хладно помещение с постоянна температура.
Туршията от чесън в буркани е много сполучлива.