Начин на приготвяне
Лукът, морковът, чесънът и чушката се кълцат на много ситно или се смилат.
Зехтинът се загрява на умерен огън и в него се запържват/задушават добре всички зеленчуци. Накрая се сипва доматеното пюре и всичко се готви още 2-3 минутки.
През това време картофите се белят и нарязват на средно големи парчета. Слагат се при останалите зеленчуци да се запържат леко при непрестанно бъркане и се налива 1.2 л гореща вода или рибен бульон и се посолява на вкус. Вари се 15 -18 минути и се налива още бульон или вода.
Слагат се подправките, мидите и скаридите, без да се белят. Вари се още 5 минути и се отстранява от огъня. По желание през тези 5 минутки може да се сложи и фиде (2-3 шепички).
Супата се похлупва с капак и се оставя да престои така 20 минути преди сервиране - така морските дарове ще пуснат всичките си аромати в бульона.
Добър апетит!