Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Ориз на фурна»Ориз с миди, скариди и калмари

Ориз с миди, скариди и калмари

ВладВлад
Новак
3394
Ориз с миди, скариди и калмари
Снимка: Влад
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"И замириса пак на морски вкусотии...Наздраве и да ви е вкусно!"

Необходими Продукти

  • калмари - 2 бр. туби около 500 г
  • миди - 250 г
  • скариди - 450 г сурови
  • ориз - 400 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 3 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин
  • сол
  • соев сос
  • бяло вино - 150 мл
  • царевица - 1 бр. малка от консерва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бях приготвил две сравнително големи туби от калмари за паниране и пържене, но нещо се обърка....

И така с помощта на моята съпруга решихме да се получи ядене за повече от един път и за четирима:

Почистваме скаридите, като аз им махам главите и краката, но им оставям черупките. Калмарите се почистват и нарязват на парчета около 2х2 см. Мидите, ако са с черупки, се почистват и измиват. Лично за тази рецепта ползвах замразени без черупка.

Всичко оставям в гевгир, за да се отцеди.

Глава и половина лук с 2 скилидки чесън, зехтин и морковите се задушиха в тава във фурната на 200 °C.

Добавихме ориза, царевицата и вода (количеството на водата е според вида на ориза - на повечето опаковки е написано). Не слагайте много вода!

В това време на котлона в голям тиган тип Уок се запържва останалият лук и чесън. След около 3-5 мин се добавят всички морски. Като се запържат за около 10 мин, добавям виното. Като изври алкохолът - за около още 5-7 мин максимум се добавя и соевият сос. Така още не повече от 5 мин.

През цялото време си следете и тавата във фурната. Оризът не трябва да се сготви, понеже ще се довърши със съдържанието на тигана.

Всичко от тигана отива в тавата, обърква се хубаво и се пече на 220 °C до готовност. Аз го изчаках, да му изврят течностите, понеже харесвам по-сух ориз с морски дарове.

Добър апетит!

Това е наша авторска рецепта ориз с миди, скариди и калмари и не копираме нищо и никой. Ако на някой не му харесва, да я прескача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Чудесна рецепта!
05.07.2023 13:38
1
Покажи всички подкоментари