Начин на приготвяне
Спанакът се измива и нарязва на ситно, нарязва се и стрък чесън, маслините на парченца. В купа се чукват яйцата и се отделя половин жълтък в чашка.
Добавя се натрошено сирене, извара, маслини, чесън, спанак. Прибавя се брашното, содата за хляб, щипка сол и 30 мл газирана вода. Най-добре е да опитате на вкус и ако има нужда, сложете сол. Поръсваме и смлян черен пипер, разбърква се добре.
Корите се режат на две през средата по височина. В малка тавичка 23-24 см, намазана с олио, поставяме 4 половинки от корите, като между тях леко поръсваме олио. Краищата им оставяме свободни.
Сипва се спаначената плънка, загръщаме с корите и нареждаме половинките от останалите кори, като се пъхат под спаначника. С нож се реже на кръст.
Добавяме в отделения жълтък останалата газираната вода, разбърква се и с лъжица се залива отгоре, като поръсваме и малко олио и сурови слънчогледови семки.
Печем в загрята фурна 180°C около 25-28 минути до златисто. Изважда се в чиния, режем си парче и сервираме с купа кисело мляко.
Не обичам кой знае колко спанак, но с тази рецепта вече съм му фен.
Вкусотия, от която ще сте очаровани :)