Начин на приготвяне
В купа се разбиват с тел или миксер яйца и захар. Добавя се прясно мляко и ванилова захар, накрая ягодова ракия, брашното и бакпулверът, пресяти през сито.
Разбърква се, сипваме върху хартия в правоъгълна тава бялото тесто, в останалото се разбърква с какаото и се оформя решетка, която се минава с шишче да се получи шарка.
Печем блат в загрята фурна 180°C до суха клечка, за 30 минути. За сиропа се разбива захар, ванилия и прясно мляко.
Изважда се блатът върху решетка и хартията се сваля. Връща се в тавата, отгоре се надупчва с вилица и заливаме с млечния сироп. Намазва се с ягодовото сладко.
Приготвя се глазура в касеролка на слаб огън смесваме прясно мляко, захар, какао, царевично нишесте и се бърка с тел да сгъсти. Снема се от котлона и добавяме маслото, бърка се, докато се разтопи.
Нарязваме плодовия сладкиш на квадрати и заливаме с глазурата.
Украсява се с половинка ягодка, стръкче розмарин и поръсваме с бели кокосови стърготини.
Оставя се в хладилника да стегне и след 2-3 часа се хапва с кеф.
Ретро ягодовият сладкиш е готов.
Коментари