Начин на приготвяне
Маслото се разтопява и се оставя да се охлади.
Яйцата се разбиват в дълбока купа. Добавя се щипка сол и се разбиват, докато се увеличи обемът. Добавя се захарта и се разбиват, докато не стане въздушна смес.
Към сместа се прибавят киселото мляко, разтворената в него сода и охладеното масло. Разбъркват се на по-ниска скорост.
Добавя се пресятото брашно. Всичко се бърка, докато стане гъста, но гладка смес.
Ягодите се измиват и почистват. Режат се на парченца и се поставят в намазнена тава с падащо дъно.
Върху тях се изсипва сместа, като се разпределя равномерно.
Сладкишът с ягоди се пече на 180°C на предварително загрята фурна за около час. Проверява се с дървена клечка готовността му.
Когато сладкишът се охлади, се изважда от формата.
По желание може да се поръси с пудра захар или да бъде сервиран с топка сладолед.