Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Плодов крем»Шоколадово изкушение в чаши

Шоколадово изкушение в чаши

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432442035
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Най-вкусните изкушения вече не идват в чинийки, а в чаши"

Необходими Продукти

  • за Блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 60 г
  • царевично нишесте - 3 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • какао - 3 с.л.
  • Крокан
  • захар - 1 ч.ч.
  • бадеми - 50 г
  • Мус
  • яйца - 2 бр
  • захар - 10 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • бял шоколад - 100г
  • млечен шоколад - 100 г
  • течна сметана - 200 мл
  • есенция ром - 3 - 4 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер за няколко минути. Добавят се брашно, какао и нишесте и се доразбива. Изсипва се в тава, покрита с намаслена хартия и се изпича тънък блат за около 10-12 минути на 160 градуса. Изпеченият блат се нарязва на кръгчета.

Крокант: Захарта 1 ч.ч. се разтопява в тенджера. Добавят се бадемите и се разбъркват добре. Изсипва се върху намаслена хартия или върху намазана с олио тава. Когато изстине, се начупва на много дребни парчета.

Мус:

Течната сметана се разбива с миксер до твърдо състояние. Двата жълтъка се разбиват с указаното количество 4-5 с.л захар в касерола. Добавя се. Добавя се 1/2 ч.ч. прясно мляко, кипва се за 1 минута и се отстранява. Останалите 5 с.л. захар се смесват с 2 с.л. вода и се кипва на котлона до леко сгъстяване. Постепенно се добавя при непрекъснато бъркане към разбитите на сняг белтъци, докато стегне белтъкът, на ниски обороти.

В отделни купички се разтапят двата вида шоколад.

В два отделни съдова се смесват по половината от сместа от жълтъците + половината от сместа от белтъците и половината от сметаната. В единия съд се добавя белият шоколад, а в другия - млечният шоколад. И така се получава бял и кафяв мус.

В чаши се сипва първо от кафявия мус, покрива се с кръгче от блата, върху него - бял мус и се поръсва със счуканите бадеми. Покрива се с фолио и се охлажда много добре преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: