Начин на приготвяне
Измийте пресните картофи под течаща вода с грубата част на гъба за миене на съдове. Поставете ги в тенджера с леко подсолена студена вода и варите за 10 минути - до полуготовност.
Нарежете охладените картофи на кубчета и ги поставете в тава с малко олио, добавете зеленчуковата подправка и разбъркайте внимателно, запържете за около 3 минути. Разделете картофите на две равни части, като преместите половината в чиния, а останалите разпределете равномерно по дъното на тавата.
Отделно в тиган с капак поставете нарязаните на малки кубчета месо и налейте уни соса, готвите до готовност на месото, задушавайки го под капак.
Разпределете равномерно месото върху картофите в тавата, отгоре поръсете с настъргания кашкавал и покрийте с другата половина картофи.
В тиган разтопете маслото и добавете брашното, пържите до лек кафеникав цвят. Добавете на струя прясното мляко и сметаната при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
Посолете и поръсете с черен пипер на вкус, залейте ястието със соса и поръсете равномерно с галетата.
Поставете тавата в предварително нагрята на 220 градуса фурна и печете за 30 минути, след което извадете тавата, поръсете с останалия кашкавал и върнете запеканката във фурната, оставете в нея докато се разтопи.
Запеканката със свинско и пресни картофи е готова.
Коментари