Ориз със скариди и зеленчуци

20/06/2018
"Ако всички ястия в Испания са поне наполовина толкова вкусни, като това, стягаме куфарите за там още сега "
Приготвяне25 мин.
Готвене65 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо811
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете половината скариди и запържете в малко зехтин главите им, така че да пуснат своята есенция.

Сложете и рибните глави за кратко и залейте с около 1.5 л. вода, сол на вкус и добавете всички зеленчуци за бульона - почистени и разполовени. Варете около 25 минути на умерен огън, след което прецедете бульончето и го поддържайте топло.

Почистете калмарите, нарежете на пръстени и ги запечатайте на силен огън в малко зехтин. Отстранете от огъня и сторете същото последователно със скаридите и норвежките омари.

Оставете настрана морските дарове и в същата мазнина или доливайки още запържете настърган лука и моркова с щипка сол. Сложете чушките нарязани на много ситно. Щом омекнат сипете и доматите - също настъргани на фино ренде и гответе докато водичката от тях се изпари и променят цвета си.

Сипете ориза, предварително добре измит от нишестето, запържете го за кратко и щом стане кристален налейте топъл/горещ бульон. (На 1 част ориз, 3 части течност) Варете около 15 минути и отгоре подредете всички морски дарове.

Сложете шафрана, още сол ако е необходимо и разклатете съда, за да се размеси всичко добре. Оставете още 2 минутки и отстранете от огъня.

Готовият ароматен ориз покрийте с кърпа или капак и оставете да престои 5 минутки, след което сервирайте с парченца лимон.

Добър апетит!

Забележка: Ако добавяте и грах към ястието го сварете заедно с ориза в случай че е бланширан и замразен. Ако е пресен може да си го сварите отделно и да го добавите към ястието заедно с морските дарове.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар