Начин на приготвяне
В тенджера кипнете вода, добавете солта и много добре измития и прецеден ориз, разбъркайте и оставете да ври, докато оризът поеме всичката вода. Затворете съда с капак и оставете да се охлади за 15 минути.
Поставете ориза в дълбока купа, натрошете сиренето при него, добавете прясното мляко и бакпулвера. Прибавете предварително разбитите яйца и разбъркайте сместа много добре. В подходящ съд разтопете маслото и добавете олиото.
В правоъгълна тава, намазана с мазнината, поставете 4 бр. кори, така че от всички страни краищата им да излизат извън тавата, с тях ще покриете баницата.
Намажете с мазнина и разпределете равномерно 1/3 от сместа, покрийте с други 4 бр. кори, като ги свивате на хармоника една до друга. Намажете с мазнина корите и разпределете втората третинка от сместа равномерно, отново 4 бр. кори на хармоника, мазнина и последната третина от сместа.
Подредете последните 4 бр. кори, намажете с останалата мазнина и завийте баницата като пакет с висящите краища.
Разбийте яйцето със щипка сол и намажете баницата равномерно отгоре.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 35 минути, след като добие златисто кафяв загар, завийте баницата с алуминиево фолио до края на печенето.
Извадете баницата и напръскайте леко със студена вода, поставете фолиото и завийте с чиста кърпа, оставете няколко минути така преди да сервирате.
Коментари