Начин на приготвяне
Орехите се смилат или кълцат на дребни парченца. По желание могат да се комбинират с шамфъстък 50/50.
Корите се режат според формата на тавичката, а изрезките също се запазват. При мен тавата е квадратна с размери 25/25 см.
Тавата се маже с разтопено масло и се полагат кори и изрезки, така че да се напаснат на формата, като всяка се маже обилно с масло, а през две се разпределят от орехите.
Последните 3 пласта кори се мажат само с масло.
Баклавата се реже на триъгълничета или ромбоиди и в процепите се полива с още масло, ако е останало.
Пече се в загрята на 160 градуса фурна до хубав златист загар. За да се изсуши хубаво, понякога намалявам фурната до 145 градуса и пека малко по-продължително, но това ми спестява впоследствие процеса със сушенето 2-3 дни.
Изпечената баклава се оставя да изстине хубаво поне 3-4 часа. Не се покрива, за да не се задуши и омекне. В случай че се е изпекла на по-силен огън, се оставя поне за 1 денонощие хубаво да изсъхне.
Сиропът се приготвя, като се вари захарта с водата и лимоновата кора около 8-10 минути на силен огън. Добавя се сокът от лимон, ваниловата захар и кората се отстранява.
Студената коледна баклава се залива равномерно с горещия сироп и се оставя за една нощ хубаво да попие, като след изстиване се прибира в хладилник.
У дома обичаме именно такава - много сочна, добре напоена и в същото време хрупкава баклава за Коледа.
Весели празници и да ви е сладко!
Коментари
Поздрави ,Петрова