Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа баклава за Коледа

Класическа баклава за Коледа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Класическа баклава за Коледа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
9
"Посрещнете един от най-светлите семейни празници с традиционна баклава на трапезата, нека животът ви е толкова сладък"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г фини (около 10 бр.)
  • масло - 200 г разтопено
  • орехи - 200 г
  • Сироп
  • захар - 330 г
  • вода - 450 мл
  • ванилова захар - 5 - 6 г
  • лимонов сок - 2 - 3 капки, прясно изцеден
  • лимонова кора - 1 - 2 дебели ленти
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Орехите се смилат или кълцат на дребни парченца. По желание могат да се комбинират с шамфъстък 50/50.

Корите се режат според формата на тавичката, а изрезките също се запазват. При мен тавата е квадратна с размери 25/25 см.

Тавата се маже с разтопено масло и се полагат кори и изрезки, така че да се напаснат на формата, като всяка се маже обилно с масло, а през две се разпределят от орехите.

Последните 3 пласта кори се мажат само с масло.

Баклавата се реже на триъгълничета или ромбоиди и в процепите се полива с още масло, ако е останало.

Пече се в загрята на 160 градуса фурна до хубав златист загар. За да се изсуши хубаво, понякога намалявам фурната до 145 градуса и пека малко по-продължително, но това ми спестява впоследствие процеса със сушенето 2-3 дни.

Изпечената баклава се оставя да изстине хубаво поне 3-4 часа. Не се покрива, за да не се задуши и омекне. В случай че се е изпекла на по-силен огън, се оставя поне за 1 денонощие хубаво да изсъхне.

Сиропът се приготвя, като се вари захарта с водата и лимоновата кора около 8-10 минути на силен огън. Добавя се сокът от лимон, ваниловата захар и кората се отстранява.

Студената коледна баклава се залива равномерно с горещия сироп и се оставя за една нощ хубаво да попие, като след изстиване се прибира в хладилник.

У дома обичаме именно такава - много сочна, добре напоена и в същото време хрупкава баклава за Коледа.

Весели празници и да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте,бих искала да ви попитам,ако я сушите два три дена,то тогава кога я заливате със сиропа?

Поздрави ,Петрова
19.12.2021 22:23
1