Начин на приготвяне
Смиламе орехите. Намазваме дъното на тава за баклава с мазнина и слагаме 1 кора, след това я напръскваме с малко олио и слагаме втора кора, така редим докато стигнем средата на корите.
По средата разпределяме равномерно смлените орехи с малко олио. Продължаваме да редим корите една след друга с мазнина между тях.
Печем на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това изваждаме тавата и я оставяме да се охлади. След това приготвяме сиропа.
В тенджера сипваме водата, захарта и трите пакетчета с ванилия. Разбъркваме ги и ги слагаме на котлона. Водата трябва да заври.
След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути да се успокои. Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.
Коментари
В никакъв случай не го дърпайте от огъня още щом като заври и изглежда като вода.