Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа баклава с орехи

Класическа баклава с орехи

редакция:
Деси МариноваДеси Маринова
Готвач
1961k2071
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Баклавата си е баклава, а от всички варианти сърцето ни пак ще избере класическата, защото е най-вкусна."

Необходими Продукти

  • кори - 400 г готови
  • орехи - 1 ч.ч.
  • олио - 150 мл
  • за сиропа
  • вода - 800 мл
  • захар - 500 г
  • ванилия - 3 бr.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе орехите. Намазваме дъното на тава за баклава с мазнина и слагаме 1 кора, след това я напръскваме с малко олио и слагаме втора кора, така редим докато стигнем средата на корите.

По средата разпределяме равномерно смлените орехи с малко олио. Продължаваме да редим корите една след друга с мазнина между тях.

Печем на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това изваждаме тавата и я оставяме да се охлади. След това приготвяме сиропа.

В тенджера сипваме водата, захарта и трите пакетчета с ванилия. Разбъркваме ги и ги слагаме на котлона. Водата трябва да заври.

След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути да се успокои. Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.

Ако тази класическа баклава ти харесва, опитай непременно и рецептите ни за Коледна баклава, саралия или тази чудна турска баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Обобщавайки забележките: баклавата се нарязва преди печене, между корите може да се слага малко олио, но преди изпичане се залива поне със 100 гр разтопено краве масло. Относно сиропа: 500 гр захар е множко (все пак всичко е въпрос на вкус), но 800 мл вода е абсурдно много. Навярно сте яли оригинална турска баклава- тя е приятно сладка, но сироп не се вижда. В нашия случай 200-250 мл вода е достатъчно! Да ви е сладко!
30.12.2024 20:16
1
Анонимен
Анонимен
Студен или топъл сироп
30.12.2023 12:13
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Баклава с олио?!??
27.12.2023 23:45
5
3
Анонимен
Анонимен
Сиропът се оставя на котлона леко да се сгъсти.Полях с несгъстен сироп и добре опечената баклава се накисна,все едно,че е залята с вода.Сега се сетих,че сиропа се посгъстяваше на котлона преди да се залее баклавата.
В никакъв случай не го дърпайте от огъня още щом като заври и изглежда като вода.
26.12.2023 18:50
9
2
Анонимен
Анонимен
тя винаги трябва да се нарежи и после се пече
29.12.2022 20:42
11
Анонимен
Анонимен
Не се получи добре! Нарежете баклавата, преди да изпечете, защото остава сурова!
18.12.2022 11:26
13
1
Дони Ники
Дони Ники
Уникална баклава!
30.05.2022 13:45
4
3
Симона Иванова
Симона Иванова
Страхотна стана баклавата!
04.01.2017 17:04
16
5