Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Огретен от тиквички със сметана, сирене и кашкавал

Огретен от тиквички със сметана, сирене и кашкавал

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097914611
Огретен от тиквички със сметана, сирене и кашкавал
Снимка: Росица Маринова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Гласувахте ли вече за любимото лятно ястие на лакомниците - огретен от тиквички със сметана"

Необходими Продукти

  • тиквички - 800 г
  • готварски сметана - 200 мл
  • кашкавал - 100 г
  • сирене - 100 г
  • копър - 1 връзка
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • пресен лук - 2 стръка
  • яйца - 3 бр.
  • сол - на вкус (ако е необходимо)
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и ги нареждаме в тавичка на шайби с дебелина от около 5 мм, леко ги посоляваме и ги оставяме настрана.

Нарязваме на ситно лука и копъра, сиренето натрошаваме на ситно, а кашкавала настъргваме на едро ренде и смесваме всичко в купа.

Намазваме дъното и стените на тавичка със студеното краве масло. Нареждаме на дъното шайби нарязани тиквички, като ги застъпваме, за да покрият дъното плътно.

Поръсваме първия слой със смесените продукти. Подреждаме втори ред тиквички и поръсваме отново със сместа. По този начин подреждаме, докато свършат продуктите.

Разбиваме до еднородна смес яйцата със сметаната. Поливаме равномерно тиквичките и слагаме отгоре тук-там малки парченца краве масло.

Слагаме огретена в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печем около 25-30 минути или докато придобие приятен златист цвят.

Готовия изпечен огретен с тиквички оставяме да се охлади за 15-20 минути, след което нарязваме на парчета.

Огретена може да поднесем както топъл, така и студен с 2-3 с.л. кисело мляко (чисто или чесново).

Огретенът от тиквички със сметана, сирене и кашкавал е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: