Начин на приготвяне
Нарежете тиквичката на ситни кубчета и заедно с ориза сварете в леко подсолена вода за около 20 минути. Веднага отцедете и полейте със студена вода, за да се спре процесът на готвене и зрънцата ориз да са цели и по- твърдички.
Оставете да се отцеждат и охладят напълно, а през това време си подгответе всичко останало.
Краставичките нарежете на малки кубчета, сторете същото с домата, като имате предвид, че той не трябва да е твърде узрял. Хубаво е да е месест, затова ако вашият има повече семена, отстранете част от тях, за да не се разводнява салатата.
Маслините нарежете на тънки кръгчета.
Отцедете рибата тон от течността и мазнината в консервата. Сложете я при вече изстиналите ориз и тиквички и прибавете и всичко останало.
Ментовите листа накъсайте на едро и част от тях сложете в салатата, останалите използвайте за посипване накрая. Разбъркайте добре.
Овкусете със сол, зехтин и оцет или лимонов сок (аз слагам и от двете и става превъзходно).
Поднесете като вкусна свежа лятна вечеря или обяд.
Добър апетит!