Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Миш Маш»Топеница със сирене и печени чушки

Топеница със сирене и печени чушки

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
9497544k
Топеница със сирене и печени чушки1 / 4
14/08/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Приготвихте ли си хляб, защото ей сега ще разберете защо се казва топеница"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 1 кг
  • сирене - 350 г
  • зехтин - 100 мл или олио
  • чесън - 1 неголяма
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - 1 връзка
  • люти чушки - 2 бр. или на вкус и по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките. Нарежете ги на парченца.

Баба ми приготвяше топеницата, като начукваше продуктите поетапно в голямо хаванче - започваше с накълцания чесън и сол, добавяше чушките, по малко зехтин и начукваше, докато всичко добие консистенция на каша.

Накрая се обърква с натрошеното ситно сиренето, останалия зехтин и подправките.

Към наши дни е най-добре да смелите всичко в кухненски робот или блендер - става невероятно бързо и лесно. Друг вариант е просто да нарежете продуктите възможно най-ситно и да ги намачкате със сиренето, зехтина и подправките.

Може да поднесете топеницата върху препечена филийка. По желание в топеницата се добавят и люти чушчици. При нужда може да долеете и повече зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Диана
Диана
с това олио много мазно става,ние във Враца слагаме кисело мляко и е супер
27.11.2013 23:04
1
1
maggi_bg
maggi_bg
Вкусно.....мммммм....
27.11.2013 18:59
Ваня
Ваня
Много е вкусно, благодаря!
27.11.2013 17:36
maggi_bg
maggi_bg
Толкова е вкусно.....мммммммм....
27.11.2013 16:19
1
Гост
Гост
Това във Видинския край го наричат лютица. Научих го от бабата на съпруга ми. Само че те на слагали зехтин или олио, защото в онова бедно време едва ли са имали зехтин, а и олиото е било лукс. Добавяли са лъжица-две кисело мляко, за да стане по-сочно. Баба е правила и друг вариант на лютицата - с печени чушки и чушлета, печени червени домати, праз. И двете са много вкусни.
22.09.2013 23:39
1
1
Покажи всички подкоментари
венци
венци
Къде по бабиното ви време сте видяли зехтин това е горе доло лиутика
21.08.2013 20:33
1
1
Покажи всички подкоментари
Дани
Дани
И моята баба правеше нещо подобно, само че вместо сирене добавяше парченца изпържено пиле. Става страхотно.
21.08.2013 09:49
1