Кибе

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Кибе1 / 2
08/10/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г телешка
  • булгур - 1 1/2 ч.ч. ситен
  • лук - 1 глава
  • бахар - 1/4 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 щипка
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • мента - 3 стръка прясна
  • вода - 1/2 ч.ч. студена
  • зехтин - 20 мл
  • кедрови ядки - за поръсване
  • черен пипер - на вкус
  • сол
  • за плънката
  • кайма - 300 г телешка
  • кедрови ядки - 50 г
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • люти чушки - 1 зелена
  • масло - 40 г краве
  • зехтин - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол
  • за соса
  • кисело мляко - 300 г цедено
  • чесън - 1 скилидка
  • краставици - 1 бр.
  • лайм - сок от 1/2 лайм
  • зехтин - 1 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • мента - 2 - 3 стръка
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете скълцаните лук и чесън за плънката в зехтин с малко масло. Добавете каймата и запържете с нея, като бъркате непрекъснато. Снемете от огъня, овкусете със сол и пипер, скълцаната на ситно зелена люта чушка и кедровите ядки.

Предварително накиснете булгура в 3 ч.ч. гореща вода, докато набъбне.

В кухненски процесор смесете каймата, лука, канелата, кимиона, индийското орехче и счукания бахар. Пасирайте, докато сместа се хомогенизира, а след това прибавете водата, ментата, сол и пипер - трябва да се получи консистенция на каша.

Отцедете булгура и го смесете с каймата. Разпределете половината от тази смес в намазнена правоъгълна тава, върху нея разстелете плънката и след това завършете с останалата част от каймата с булгура.

С помощта на нож оформете ромбове по повърхността на ястието подобно на баклава. Пъхнете по една кедрова ядка във всяко парче, залейте със зехтин и пъхнете да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 45 минути.

За соса скълцайте зеленчуците и подправките и объркайте всички продукти.

Поднесете ястието със сос от кисело мляко краставица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията