Начин на приготвяне
Шайбите от телешка опашка запечатайте в дълбок съд на силен огън с 3-4 лъжици зехтин, докато добият златист загар от всички страни.
При тази процедура е възможно доста да ви пръска от мазнината, затова може да захлупите с капак.
Добре е да запечатате на два пъти, защото количеството е много и няма да се побере на 1 пласт най-вероятно.
Извадете опашките в чиния и в същата мазнина + още 1-2 лъжици зехтин запържете за 10 минутки едро нарязаните лук, морков и чесън. Върнете при тях опашките, налейте виното и задушете за 10 минути, след това долейте с бульона, така че почти да покрива телешкото, и оставете да заври.
Когато това се случи, покрийте с капака на съда, намалете огъня до слаб и оставете да се задушават 2.5 часа до 3.
Месото е готово, когато с лекота се разпада от кокала. Понякога варя и задушавам цели 4 часа, но това е и тайната на ястието - бавно готвене на слаб огън. Доливам вода или бульон, ако нивото спадне.
Следващата стъпка е да се редуцира бульонът. Имате избор или да оставите зеленчуците така, на едри парчета, които обаче са съвършено меки и топящи се в устата, или да пасирате, като извадите месото.
Оставете бульона да заври на силен огън при вече вдигнат капак, пуснете вътре маслото, посолете на вкус и редуцирайте до сгъстяване на соса и количество, каквото желаете. Тук е моментът да ви предупредя да не прекалявате със солта, защото при намаляване на течността сосчето може да стане прекалено солено и тогава ще се наложи пак да разреждате. Това не е голям проблем, но все пак целта е гъст, концентриран и консистентен сос.
Върнете телешките опашки в тенджерата и оставете да се задушат за още 15-20 минути.
Ястието е чудно вкусно и без подправки, но ако желаете, си добавете.
Още по-неустоимо е, когато престои няколко часа, преди да се сервира.
Не спестявайте от качеството на виното, което ще сложите, колкото по- добро е, толкова по-вкусна ще стане задушената телешка опашка ви.
Разкош!
Коментари