Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Арменски кюфтета Кибе

Арменски кюфтета Кибе

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8792k3
Арменски кюфтета Кибе
Снимка: Н.Акифова
1 / 5
01/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Такива арменски кюфтета не сте хапвали"

Необходими Продукти

  • булгур - 2 в.ч. за кюфтета
  • брашно - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • За плънката
  • кайма - 250 г
  • лук - 1 глава
  • сол - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една много стара арменска рецепта за кюфтета с плънка наречена Кибе, също се среща и в турската кухня.

Сега минаваме на приготвянето на кюфтетата Кибе - в една дълбока купа изсипваме две водни чаши булгур, който е специално предназначен за кюфтета, отгоре на булгура се изсипват четири чаши гореща вода и булгурът се затваря със стреч и се оставя за 1/2 час да набъбне.

В един тиган загряваме малко мазнина и изсипваме вътре нарязаните на дребно лук и кайма и започваме да ги пържим. След като лукът и каймата се запържат, добавя се вътре сол, черен пипер и червен пипер и ги заделяме настрани.

В изстиналия и набъбнал булгур добавяме брашно, червен пипер, сол, три лъжици доматено пюре и счукваме 1 яйце вътре и разбъркваме сместа, който се образуват като тесто.

С помощта на ръцете си правим фалафелите, оформяме една малка топка, като малка мандарина, на която по средата вдълбаваме пръста си и лека-полека отвътре го пълним с кайма и затваряме кюфтето.

От тази рецепта излизат около 10 или 12 кюфтета - зависи от размера им колко големи ги правите.

След като ги направите всички кюфтета от булгур, ги оставяте в хладилника да се стегнат, след като се стегнат, ги изваждате и ги запържвате в гореща мазнина за около две-три минути всяка страна.

Арменските кюфтета Кибе се сервират топли.

Това е една страхотна рецепта която трябва да пробвате непременно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: