Начин на приготвяне
Сложете във фризера 6 малки чашки или 3 големи (или купички) да се охлаждат. Разбийте сметаната на пухкаво кремче. За перфектни резултати тя трябва да е студена, ако вашата не е подръжте я 15 минути във фризер преди да започнете да работите с нея.
Отделно разбийте маскарпонето със захарта и постепенно добавяйте киселото цедено мляко. Към полученото кремче малко по малко добавяйте разбитата сметана, разбърквайки с шпатула до образуване на хомогенна смес.
Прибавете сока и кората от лайм, разбъркайте внимателно, без резки движения и приберете сместа в хладилника.
Кайсийте измийте и отстранете костилките им. Поставете ги разполовени в тенджерка заедно със захарта и зрънцата от шулулките кардамон. Сипете много малко водичка и ги загрейте на тих огън. Щом започнат да пускат от сока си и захарта се разтопи увеличете огъня до умерен и ги сварете за 7-8 минути.
Изчакайте няколко минутки и ги пасирайте до гладко пюре. Изчакайте минимум 15 минути пюрето да изстине и тогава преминете към следващата стъпка. Докато изстива разбърквайте го от време на време, за да не хваща коричка.
Извадете от фризера заледените чашки и напълнете, редувайки сметанова смес и кайсиево пюре. Накрая с лъжица размесете пластовете в чашките, за да придобият по-красив вид.
Приберете във фризер за 3 часа. За това време ще стегнат добре, но все още отвътре сладоледът ще е кремообразен, както е и най- добрият вариант за консумацията му.
Ако сладоледът престои повече време ще се втвърди много и отново е хубав, но за предпочитане е първият вариант. При силно втвърден сладолед просто извадете 15 минути на стайна температура преди поднасяне.
Свеж, кремообразен и много вкусен!
Да ви е сладко!
Коментари