Начин на приготвяне
Пресейте брашното и прибавете към него размекнатата мас, но тя да не е течна. Настържете кашкавала и сиренето на дребната част на рендето и ги добавете. Поръсете с една лъжичка захар и една сол. В киселото мляко разбъркайте бакпулвера да шупне и го прибавете към брашното. Замесете тесто, добавяйки по още малко брашно до гладко.
До тук лесно, а сега трябва малко повече търпение за направата. Ще се опитам да обясня начина на оформлението на тези солени цветчета:
Поръсете плота с брашно и разточете тестото на лист с дебелина около 3-4 мм. Нарежете на квадрати със страни около 5/5 см.
Вземете първото квадратче и с острието на нож, направете разрези по средата на четирите страни, но без да стигате до средата на квадратчето. Вижте на снимката как в квадрата се образуват разчертани 4 по-малки квадратчета.
В центъра на всяко парче поставете по малко топче тесто, голямо колкото лешник. То се прави от страничните изрезки от излишното тесто, останало при рязането на квадратите.
Върху топчето подгънете последователно четирите връхчета на всяко ъгълче, така че те да залепнат върху топчето, притискайки леко с показалец.
С двата си пръста /палец и показалец/ обърнете навън страничните ъгълчета на отделните квадратчета ги прищипете. Така ще получите листенце.
Направете по същия начин другите листенца на цветето от следващите три квадратчета. Ето, имаме вече четирилистно цвете.
Там, където в центъра се срещат всички ъгли, притиснете с пръст и боднете по една обелена сурова тиквена семка.
Подредете солените цветя в тава върху хартия за печене. Изпечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.
Коментари