Начин на приготвяне
Разтопява се маслото и се охлажда. В купа се разбиват яйца и захар, добавя се заквасената сметана, охладено масло и всичко се разбърква с миксер.
Накрая пресяваме брашното с бакпулвера и една ванилия, разбърква се на кексова смес и сипваме върху хратия в тава 22-24 см. Измитите плодове се нарязват на полумесеци и нареждаме отгоре като цвете.
Поръсваме с кристална захар и печем в загрята фурна 180 до суха клечка. Изваждаме сладкиша върху решетка, хартията се сваля.
С миксер се разбива белтъкът с пудра захар и добавяме захарен сироп от бъз или чист захарен сироп.
Намазваме с лъжица сладкиша и връщаме плодовия сладкиш в загрятата фурна за 5 минути.
Сервира се охладен с чаша кафе, а вкусът е разкошен на масло, ванилия и леко кисел вкус от кайсията.
Летният сладкиш с плодове е готов!