Начин на приготвяне
Макар че е нетрадиционно приготвено, е много вкусно.
В тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Водата трябва да е поне 10 см над пшеницата. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето.
След като е вече готово количеството пшеница, я вадим и отцеждаме от водата. Изсипваме я върху кухненска кърпа. Разстиламе я върху кърпата равномерно с ръце и отгоре покриваме с друга кърпа и така оставяме да престои вечерта, за да се отцеди добре. Целта е да не е мокра.
Пшеницата, която е вече суха, слагаме в тава. Смиламе орехите с мелничка за ядки. В тавата слагаме галетата, канелата и смлените орехи и объркваме добре. Аз ползвам фина хубава галета.
Към продуктите в тавата слагаме и настъргана кората на 1 голям лимон. Кората предварително настъргваме на дребното ренде.
Отново объркваме добре.
Става много вкусно, ароматно и се усещат зрънцата отделени едно от друго.
Подготвяме си чашки, в които ще си сипваме, слагаме от десерта и поръсваме в чашка по 1 с.л захар и хапваме.
Да ви е сладко!