Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Грухана пшеница с лимон, канела и орехи

Грухана пшеница с лимон, канела и орехи

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Грухана пшеница с лимон, канела и орехи
Снимка: Peti
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • грухана пшеница - 1 ч.ч.
  • галета - 200 г
  • орехи - 1 1/3 ч.ч.
  • захар - по 1 с.л. на 1 ч.ч. при сервиране
  • вода - за варене на пшеницата
  • лимонова кора - от 1 голям лимон
  • канела - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макар че е нетрадиционно приготвено, е много вкусно.

В тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Водата трябва да е поне 10 см над пшеницата. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето.

След като е вече готово количеството пшеница, я вадим и отцеждаме от водата. Изсипваме я върху кухненска кърпа. Разстиламе я върху кърпата равномерно с ръце и отгоре покриваме с друга кърпа и така оставяме да престои вечерта, за да се отцеди добре. Целта е да не е мокра.

Пшеницата, която е вече суха, слагаме в тава. Смиламе орехите с мелничка за ядки. В тавата слагаме галетата, канелата и смлените орехи и объркваме добре. Аз ползвам фина хубава галета.

Към продуктите в тавата слагаме и настъргана кората на 1 голям лимон. Кората предварително настъргваме на дребното ренде.

Отново объркваме добре.

Става много вкусно, ароматно и се усещат зрънцата отделени едно от друго.

Подготвяме си чашки, в които ще си сипваме, слагаме от десерта и поръсваме в чашка по 1 с.л захар и хапваме.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: