Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) с лимон и канела

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) с лимон и канела

ИсиИси
Помощник Готвач
1801k1481
Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) с лимон и канела
Снимка: Иси
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 гр.
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - на вкус
  • канела
  • маргарин - или краве масло
  • За сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 3 ч.ч.
  • лимони - 1/2 бр.
  • ванилия - 1 течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагам на котлона млякото, захарта и бъркам, докато се разтопи. Добавям грис с непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Махам го от котлона и го оставям да изстине за 5 мин. След това добавям яйцата един по един и разбърквам.

Разтопявам маслото, мажа тавата, преброявам корите и отделям едната част за отдолу, а другата - за горната част на сладкиша.

Почвам да подреждам. Първо слагам една кора на дъното на тавата, след това подреждам другите кори, като половината влиза в тавата, а другата половина трябва да виси. Мажа с маслото поръсвам с канелата и така, докато свърша половината от корите.

След това изливам сместа от грис в тавата и затварям сместа с висящите кори, пак мажа с масло, поръсвам с канела и почвам да слагам другата част кори отгоре.

Накрая мажа сладкиша навсякъде с масло, правя няколко дупки и го пека на 140 градуса за около 35 мин.

По това време приготвям сиропа - да заври водата, захарта, сокът от половината лимон и ванилията.

Готовият сладкиш го заливам веднага щом го изкарам от фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: