Начин на приготвяне
Сгорещете 1 ч.ч. вода и разтопете вътре захарта.
Изсипете картофеното брашно в останалите 2 ч.ч. вода и бъркайте силно. Започнете да сипвате по малко от горещия захарен сироп. Бъркането трябва да е наистина силно, за да не стане сместа на топки.
Добавете бадемите и долейте розова вода. Хубаво разбъркайте и след като сместа поври 2-3 мин, веднага сипете в плосък порцеланов съд.
Изчакайте да изстине напълно и да се втвърди и нарежете локума на кубчета, като всяко оваляте в пудра захар.
Съхранявайте локума на хладно място в картонена кутия.
Източник: Петстотинъ деветдесеть и деветь най-нови и изпитани готварски рецепти, 1940 г.