Начин на приготвяне
Смесват се натрошени ситно бисквити, смлени орехи и кристална захар, това е плънката.
Взема се кора с четка се намазва с олио и поръсваме с 3-4 с. л. плънка.
В по-широката част на кората се поставя тънка точилка и се навива на руло, което не е стегнато.
С двете ръце се набира към центъра и после се изважда, като с едната ръка се придържа и получената саралия се нарежда в намаслена с олио широка тава.
Така се прави докато се напълни тавата, като последните две саралии навих по 2 кори, за да не остават.
Отгоре се полива с олио и печем в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 25-30 минути.
Сиропът е предварително заварен за 5 минути и охладен. С черпак заливаме със сиропа и оставяме да попие на хладно.
Колкото повече стои, толкова по-вкусна става баклавата.
Саралията с орехи и бисквити е готова.