Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)

Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)
Снимка: marcheva14
1 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Опитайте само хапка от това, което хапват ангелите в Рая"

Необходими Продукти

  • брашно - 130 г за кейк
  • захар - 200 г, кристал
  • царевично нишесте - 20 г
  • пудра захар - 70 г
  • белтъци - 300 г
  • ванилия, екстракт - 1 ч.л.
  • Плодов сос
  • вишни - около 300 г замразени
  • захар - 3 с.л.
  • вода - 2 с.л.
  • нишесте - 1 ч.л.
  • ром - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса, долно и горно нагряване и вентилатор;

Кейкова форма, ребрована 25/26 см и височина 7 см, намаслена с парче масло и покрита с малко брашно.

Белтъците се разпенват и на порции се прибавя захарта. Разбиват се в купата на миксера в началото на средна скорост, а след последното добавяне на захарта скоростта се увеличава до пълна мощност.

Разбиват се за около 7-10 минути или докато се получи пухкав лъскав сняг, без да е прекалено твърд, защото кейкът ще се получи със суха сърцевина.

Дали захарта се е разтопила напълно по време на разбиването, се проверява, като се вземе малко от сместа между палец и показалец и се разтърка, и ако все още има остатъчна захар, или по-точно се усещат кристалите, се разбива за още малко до пълна гладкост.

През голяма цедка се прибавят брашното, смесено с пудрата захар, и нишестето. Разбърква се с шпатула.

Сместа се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 170 градуса за около 25-40 минути - зависи от фурната.

При моята фурна печенето продължи за около 23-25 мин. Проверява се с дълга клечка, поставена в средата на кейка, която трябва да излезе напълно суха.

Изважда се от фурната, оставя се за около 5 минути на стайна температура и след това се обръща в подходяща чиния. Охлажда се напълно и се покрива с ванилова пудра захар.

Поднася се с плодов сос по избор или топка шоколадов сладолед.

Вишнев сос: Замразените вишни (начини за замразяване на дребни плодове се намира в сайта на Готвач.бг.) се поставят в тенджера на умерен котлон. Добавят се лъжиците вода и захарта. Оставят се да къкрят, докато леко започне да се сгъстяват.

Прибавя се и лъжичката ром, следва и нишестето, предварително разбъркано в малко студена вода. Разбърква се и се сваля от огъня. Охлажда се напълно. Покрива се с ванилова пудра захар.

Източник: wwwmycookingbookblog.com - Мария Митева - Christou

Белтъците, с които разполагах, бях замразила от доста време във фризера, останали от друга рецепта, и крайно време беше да ги оползотворя.

Приготвих този кекс с недоверчиво чувство, че нещо ще се получи, защото нямаше цели яйца и брашното е крайно малко. След приготвянето на кейка останах много доволна, защото се получи кейк с разкошна хрупкава коричка, точно като целувка, и с пленяващо мека и снежно-бяла сърцевина.

Избрах за заливка вишнев сос, който прекрасно контрастира с нежния цвят и структура, разбира се може да се ползват и друг вид плодове или само свежи плодове, може да се добави и топка шоколадов сладолед, може и да се поръси само с ванилова захар - по избор е.

Кексът Ангелска храна (Angel Foof Cake) е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: