Начин на приготвяне
Фурна 170 градуса, долно и горно нагряване и вентилатор;
Кейкова форма, ребрована 25/26 см и височина 7 см, намаслена с парче масло и покрита с малко брашно.
Белтъците се разпенват и на порции се прибавя захарта. Разбиват се в купата на миксера в началото на средна скорост, а след последното добавяне на захарта скоростта се увеличава до пълна мощност.
Разбиват се за около 7-10 минути или докато се получи пухкав лъскав сняг, без да е прекалено твърд, защото кейкът ще се получи със суха сърцевина.
Дали захарта се е разтопила напълно по време на разбиването, се проверява, като се вземе малко от сместа между палец и показалец и се разтърка, и ако все още има остатъчна захар, или по-точно се усещат кристалите, се разбива за още малко до пълна гладкост.
През голяма цедка се прибавят брашното, смесено с пудрата захар, и нишестето. Разбърква се с шпатула.
Сместа се изсипва във формата, заглажда се.
Пече се на 170 градуса за около 25-40 минути - зависи от фурната.
При моята фурна печенето продължи за около 23-25 мин. Проверява се с дълга клечка, поставена в средата на кейка, която трябва да излезе напълно суха.
Изважда се от фурната, оставя се за около 5 минути на стайна температура и след това се обръща в подходяща чиния. Охлажда се напълно и се покрива с ванилова пудра захар.
Поднася се с плодов сос по избор или топка шоколадов сладолед.
Вишнев сос: Замразените вишни (начини за замразяване на дребни плодове се намира в сайта на Готвач.бг.) се поставят в тенджера на умерен котлон. Добавят се лъжиците вода и захарта. Оставят се да къкрят, докато леко започне да се сгъстяват.
Прибавя се и лъжичката ром, следва и нишестето, предварително разбъркано в малко студена вода. Разбърква се и се сваля от огъня. Охлажда се напълно. Покрива се с ванилова пудра захар.
Източник: wwwmycookingbookblog.com - Мария Митева - Christou
Белтъците, с които разполагах, бях замразила от доста време във фризера, останали от друга рецепта, и крайно време беше да ги оползотворя.
Приготвих този кекс с недоверчиво чувство, че нещо ще се получи, защото нямаше цели яйца и брашното е крайно малко. След приготвянето на кейка останах много доволна, защото се получи кейк с разкошна хрупкава коричка, точно като целувка, и с пленяващо мека и снежно-бяла сърцевина.
Избрах за заливка вишнев сос, който прекрасно контрастира с нежния цвят и структура, разбира се може да се ползват и друг вид плодове или само свежи плодове, може да се добави и топка шоколадов сладолед, може и да се поръси само с ванилова захар - по избор е.
Кексът Ангелска храна (Angel Foof Cake) е готова.