Аюрведичен ориз Кичри

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Джедай
52011
Аюрведичен ориз Кичри
Снимка: Tanja Radmanovac
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Най-вкусният ориз - вкусен, ароматен и полезен"

Необходими Продукти

  • ориз басмати - 100 г
  • леща - 100 г червена
  • гхи - 2 с.л. пречистено масло
  • кимион - 1 ч.л., на зърна
  • синап - 1 ч.л., на зърна
  • къри - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 700 мл, вряла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кичри е индийско ястие, което според древната индийска наука за живота Аюрведа не само че балансира всички доши, но и не натоварва тялото, а дори напротив – спомага за пречистването му и регулира изхвърлянето на ненужните вещества.

Лещата и Басмати оризът се измиват и накисват във вода за най-малко един час. Две супени лъжици масло Гхи се слагат в тенджера на умерен огън. Когато маслото се загрее, добавят се зърната кимион и синап и се разбърква за около 30 секунди или докато не се пропукат от топлината. Сигналът, че това се е случило, са звуците, подобни на пукане не пуканки, но значително по-слаби.

След това в тенджерата се изсипват и накиснатите леща и ориз заедно с водата. Към сместа се добавят и останалите подправки, след което за 30-40 секунди активно се разбърка, за да се разнесат подправките равномерно, но не трябва тази фаза да отнема прекалено дълго, за да не изгорят съставките.

Изсипва се врялата вода и се захлупва за около 10 минути, без да се отхлупва или разбърква.

Като изминат 10-те минути можете да отхлупите и да разбъркате, но ястието трябва да остане на умерен огън още около 20-25 минути.

Ястието е готово, когато оризът и лещата омекнат добре. Целта е да са добре сварени и леко воднисти.

Най-вкусно и полезно оризът на тиган е да се консумира веднага след приготвяне.

Аюрведичният ориз Кичри е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: