Начин на приготвяне
Кичри е индийско ястие, което според древната индийска наука за живота Аюрведа не само че балансира всички доши, но и не натоварва тялото, а дори напротив – спомага за пречистването му и регулира изхвърлянето на ненужните вещества.
Лещата и Басмати оризът се измиват и накисват във вода за най-малко един час. Две супени лъжици масло Гхи се слагат в тенджера на умерен огън. Когато маслото се загрее, добавят се зърната кимион и синап и се разбърква за около 30 секунди или докато не се пропукат от топлината. Сигналът, че това се е случило, са звуците, подобни на пукане не пуканки, но значително по-слаби.
След това в тенджерата се изсипват и накиснатите леща и ориз заедно с водата. Към сместа се добавят и останалите подправки, след което за 30-40 секунди активно се разбърка, за да се разнесат подправките равномерно, но не трябва тази фаза да отнема прекалено дълго, за да не изгорят съставките.
Изсипва се врялата вода и се захлупва за около 10 минути, без да се отхлупва или разбърква.
Като изминат 10-те минути можете да отхлупите и да разбъркате, но ястието трябва да остане на умерен огън още около 20-25 минути.
Ястието е готово, когато оризът и лещата омекнат добре. Целта е да са добре сварени и леко воднисти.
Най-вкусно и полезно оризът на тиган е да се консумира веднага след приготвяне.
Аюрведичният ориз Кичри е готов.