Начин на приготвяне
Измивате ориза, запържвате по желание докато стане кристален.
Добавяте вода 1:2 и след като заври, засечете 18 минути. Свалете от огъня, след като проверите няколко зрънца дали е готов. Посолете на вкус и разбъркайте добре.
Оризът се изсипва в плосък и умерно дълбок съд. Оставете го 15 минути да поизстине.
Докато го чакате да изстине, загрейте 6 супени лъжици олио в тиган и запържете червения пипер за кратко.
Разнесете киселото мляко с шпатула равномерно върху ориза. След това вземете запържения червен пипер и декорирайте по ваш усет.
Така полятият ориз се оставя да изстине напълно или поне да стегне за 30-40 мин. Може да се консумира и топъл.
Баба ми го сервираше студен от хладилника, много освежаващ обяд през летните дни.