Начин на приготвяне
Брашното се пресява, а маслото се разтопява.
Замесва се тесто, като в брашното се прибавят малко по малко от прясното мляко, маслото и захарта. Трябва да се получи меко тесто. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса са около 30 минути.
Черешите се почистват от костилките и се поставят в тенджера заедно със захарта и лимоновия сок. Сместа се вари около 10 минути. След това черешите се отцеждат, а сокът се запазва.
От тестото се оформят малки топки и върху набрашнен плот с точилка се разточва тънка кора.
С чаша за шампанско или друга чаша с широко гърло се оформят кръгове.
В средата на всеки кръг се поставя малко от черешите. Прегъват се на две, като краищата се се мажат с вода, за да могат да залепнат, след което се притискат с пръсти.
Предназначената за печене тава се намаслява и поръсва с брашно. В нея се подреждат баничките и се пекат 15 минути в силно загрята фурна при температура 220 °С.
В чиния се сипва от черешовия сок, а върху него се поставят изпечените банички.
При желание може да експериментирате с плодове по ваш вкус.