Начин на приготвяне
Замесваме тесто, като в купа наливаме хладка вода (1 ч.ч.). Прибавяме солта, сухата мая (1/3 к.л.) и брашно, колкото е необходимо, да получим не лепнещо гладко тесто.
От тестото правим топчета (8-9 бр.) и намазваме добре със зехтин или олио. Оставяме да поседят на стайна температура за 15 минути.
Разточваме всяко топче на кръгче с размери на малка чинийка. Отново оставяме да поседят за 10-15 минути, намазани с мазнина, и после всяко разтегляме на тънка кора с намаслени в олио или зехтин ръце.
Напръскваме кората с мазнина (олио или зехтин) и наръсваме с нарязани ситно маслини без костилки.
Прегъваме на правоъгълни банички и подреждаме в тава върху хартия за печене. Отгоре поливаме струйка зехтин.
Печем баничките в ьагрята на 200 градуса фурна до златисто - за приблизително 15-20 минути са готови изпечени, златисти и вкусни.