Начин на приготвяне
Доматите, морковите и чушлетата се измиват и почистват. Морковите се нарязват на кръгчета или на ситно. Чушлетата по същия начин.
Отделя се 1 кг от доматите и се нарязва на ситно или се рендосват, без люспата.
Овкусява се със солта, прибавят се морковите и чушлетата. Разбърква се добре. В компотен буркан или с винтова капачка се сипва от доматената смес.
След това останалите 2 кг домати се нарязват на половинки, или ако са по-малки се оставят цели, обелват се и се разпределят по бурканите.
Доматите не трябва да остават на сухо, слага се от доматената смес до горната резка на буркана.
Затварят се с капачки и се стерилизират за 20 минути, откакто заври водата. След това се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
Така приготвената консерва е идеална за приготвяне на гювечи, супи и други ястия през зимата.
Консервата от домати и моркови е готова.