Начин на приготвяне
Почистете сепиите от видими ципи и отстранете твърдата топчица в основата на пипалата. Малките сепии не се белят, затова почистването става бързо.
Поставете в тенджерка и покрийте с вода. Сложете единия дафинов лист и зрънцата черен пипер и сварете до омекване - около 1 час. Запазете около 250 мл от бульончето, в което са се готвили, а морските дарове нарежете на едри парченца и съхранете в запазеното бульонче, за да не изсъхват и потъмняват.
Накълцайте лука на ситно, а морковите на колелца. Чесънът обелете и целите скилидки смачкайте леко притискайки с широката част на нож или с длан.
Загрейте зехтина на умерен огън и запържете лука, зеленият лук и морковите с малко сол за 5-6 минути. Налейте доматеното пюре и сложете дафиновия лист. Гответе така още 5-6 минути и сложете сепията с бульона. Намалете огъня и оставете да къкри 10-15 минути или до почти цялостно изпаряване на течността.
Поднесете ястието горещо поръсено със накълцани стръкчета зелен лук.
Добър апетит!
Коментари