Начин на приготвяне
Оризът се измива добре. Слага се в малка тенджерка с 2 ч.ч. вода да се свари. Подсолява се с 1 к.л.
Лукът се изчиства и нарязва на ситно.
Каймата се овкусява с кимион и се обърква добре.
В тиган се слага малко олио. Добавя се лукът да се запържи. Добавя се каймата да се запържи. Добавя се 1/2 ч.ч. вода. Добавя се и зелето с още малко вода, за да омекне.
Когато водата поизври, се добавя и свареният ориз. Всичко се овкусява с кимион, черен пипер и сол. Плънката е готова, когато остане без вода.
Намазнява се тавичка. Слага се от плънката в края на кората, като се разпределя по равно за всички кори. Навиваме по 2 кори едновременно. Получават се 9 кори.
Корите се навиват с дълъг шиш, когато се навият, се набръчкват. Нареждат се в тавичката.
Когато зелникът е нареден, се поръсва с малко олио. Пече се в предварително загрята на 180°C фурна с конвекция. Пече се 20 минути, след което се покрива с вестник, за да не се запече много. Пече се още 20 минути.
Когато е готов, се изкарва от фурната и се покрива с влажна кърпа.
Сервира се топъл.
Коментари