Начин на приготвяне
Зелето се нарязва на тънки лентички. Ако лентичките са много дълги, се срязват на две. В тенджера се налива олио и след като се затопли, се добавят ситно нарязаният лук и измитият ориз. Бъркат се непрекъснато, докато оризът поеме достатъчно мазнина и започне да става прозрачен.
Към ориза и лука се добавят 3 ч.ч. вода или 1 ч.ч. зелев сок (в такъв случай не се добавя после сол) и 2 ч.ч. вода. Добавя се 1 ч.л. сол.
След като зелето е поомекнало и оризът е почти сварен, се добавя червеният пипер. Разбърква се добре и всичко се изсипва в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато леко се запече.
Бележки:
-Ако зелето е много кисело или солено, първо се измива и отцежда добре или се слага за малко в гореща вода и след това се отцежда;
- Ако зелето е много кисело или солено, но искате да използвате и зелев сок вместо само вода, тогава по-добре да е само ½ ч.ч. зелев сок и 2 и ½ ч.ч. вода;
- Ако не искате да го запичате, може да доварите ястието на котлона, докато оризът се свари напълно.
Коментари
Ако е някой съвсем неопитен в кухнята, нищо няма да разбере.