Начин на приготвяне
Измиваме, почистваме и нарязваме на парченца зеления фасул. Слагаме го в тенджера с вода и сол и варим до омекване. Времето е различно според сорта зелен фасул, затова след 15-та минута пробваме с вилица. Не трябва да се превари, защото следва и друга термична обработка. При мен зеленият фасул омекна за 25 минути.
Докато фасулът ври, измиваме ориза до бистро и го накисваме в студена вода. Измиваме, обелваме и нарязваме домата. Последно почистваме и режем на тънки кръгчета моркова, за да не потъмнее.
Щом стане готов фасулът, изсипваме отцедения ориз в тавата, в която ще печем. Слагаме сол и подправки, изсипваме моркова и домата върху ориза, зехтина и доливаме с водата, в която е врял фасулът до покриването му. Използваме малка тава - 20-30 см.
Печем във фурната на 250 градуса за около 40-45 минути.
Това ястие е подходящо по време на пости, но може да се сервира и като гарнитура към пилешко месо или свинско.
Добър апетит!