Начин на приготвяне
Чушките се изтърбушват и почистват от семките. Поставят се в тенджера с вряща подсолена вода за около минута, за да се попарят.
Плънката се приготвя, като в тиган със сгорещено олио се запържват предварително нарязаните на дребно лук и морков.
След като омекнат, към тях се прибавя каймата. С помощта на вилица каймата се разбърква и раздробява на трохи.
Щом побелее, се прибавя предварително измитият ориз. Налива се около една чаена чаша вода на порции и плънката се се разбърква. Прибавя се сол на вкус, черен и червен пипер и чубрица.
Щом оризът набъбне, се прибавят нарязаните на ситно или пасирани домати. Щом се поеме всичката вода, тиганът с плънката се отстранява от котлона.
Чушките се напълват с леко поизстиналия ориз и се нареждат в тенджерата. Ако остане от плънката, тя се разпределя около чушките.
Наливат се още две чаши вода и тенджерата се захлупва с капак.
Чушките се готвят така около 45 минути. По средата на печенето може да се обърнат.
Малко преди готовност се приготвя заливка от разбитите яйца и киселото мляко, сода и брашно, която се излива отгоре.
Чушките се готвят още около 10-15 минути.