Много пухкав кекс с какао

Анелия ТерзиеваАнелия ТерзиеваПомощник Готвач1587141
15/08/2018
"Перфектният кекс - пухкав и много ароматен - как да не го изядеш целия?"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 996
  • Преглеждания за месеца167
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме заедно с 2/3 от захарта до получаване на двоен обем . Прибавяме мазнината и разбиваме отново.

Добавяме ванилията, какаото и пресятото заедно с бакпулвер брашно. Разбъркваме без помощта на миксер.

В друг съд разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Разбитите белтъци прибавяме постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно, докато стане хомогенно.

Постиламе форма за кекс (правоъгълна) с хартия за печене. Изсипваме половината смес, а в другата половина добавяме какаото. Изсипваме какаовата смес върху бялата.

Печем за около 40 мин на 170-180 градуса, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно. Това е така, защото кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата.

Може и да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече, но само след като вече първоначално се е надигнал.

Проверяваме за готовност с клечка или дървен шиш. Поръсваме с пудра захар, след като изстине, и поднасяме.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Анелия Терзиева
Да, права сте.Яйцата са 4.Добавих снимка с продуктите.Благодаря за бележката!:)
0
0
Сибел Бехти
Сибел Бехти
12.02.2019 16:06
Propusnali ste i da napishete che ima i qica v receptata ;)
0
0
Анелия Терзиева
Бакпулверът може да угасите и в айряна. Иначе добавяме айрана към течните съставки и разбъркваме пак.
Извинявам се за пропуска!
0
0